Støttet af:
 

Sådan undgår du, at din hjerne koger over op til ferien

Løber du også ekstra stærkt op til ferien? Der tit tryk på, når vi skal planlægge det hele inden ferien starter, og det kan overbelaste hjernen. Kig ud af vinduet og skab nogle små frirum i løbet af dagen, lyder rådet fra hjerneforsker.

Ferier er der, hvor vi stresser af, nyder livet og sætter tempoet lidt ned. Til gengæld kan perioden op til godt været præget af stress.
Det kan være meget travlt og hektisk, når taskerne skal pakkes, avisen afbestilles og det sidste arbejde skal ordnes inden bilen skal pakkes og styres sydpå.

Derfor er mange af os ikke særligt afslappede de første par dage af ferien, og det kan faktisk være en belastning for din hjerne, lyder det advarende fra en hjerneforsker:

»Rigtig mange mennesker overbelaster hjernen op til ferien. Det betyder, at hjernen nærmest bliver derhjemme, når man er taget på ferie. Så går der nogle dage – eller ligefrem uger – før hjernen slapper nok af til at kunne komme med på ferie. Det er usundt og øger risikoen for stress og depression, hvis hjernen ikke får koblet ordentligt af i ferien,« siger Ellen Garde, som er hjerneforsker ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.

Derfor kan du med fordel starte med at give din hjerne nogle miniferier i tiden op til ferien: Kig ud af vinduet, og tænk på de gode oplevelser, der venter forude. Småpauser på et halvt til et helt minut er ifølge Elle Garde nok.

»Det basale netværk i hjernen har svært ved at fungere ordentligt, hvis det hele tiden bliver bombarderet med indtryk, men de små pauser giver hjernen mulighed for at få netværket i orden og skabe orden. De positive tanker stimulerer de områder i hjernen, som giver velvære og frigiver stoffer som dopamin. Det hjælper med at undgå stress og depression,« siger Ellen Garde.

Og de samme mekanismer er faktisk også på spil når du er gået på ferie. Derfor kan det være en godt idé bevidst at slappe af på selve ferien. Giv dig selv plads til lidt kedsomhed og ro mellem alle aktiviteterne.

Ligeledes er der ingen grund til at slæbe hele arsenalet af computer, telefon og iPad med på stranden, da de let kan stresse hjernen.

»Mit råd er, at man simpelt hen gør det til en del af ferieplanlægningen at aftale, hvornår man gemmer sine gadgets væk. Det er ok fx at spille et spil eller se en film på flyet, men det er også vigtigt, at man har længere perioder, hvor man ikke hiver dem frem hele tiden og dermed giver sin hjerne lidt ro,« fortæller Ellen Garde.

2017-10-12T13:56:36+00:00